Social media management

Wat is social media management? Alles wat je moet weten leggen we je uit in deze uitgebreide gids.

De aanwezigheid van een bedrijf op sociale media kan echt het verschil maken voor een merk. Slim getimede posts hebben het vermogen om een blijvende connectie te smeden met het publiek.

Als je daar nog creatieve afbeeldingen en pakkende tekst aan toevoegt, kan dat zelfs de perceptie van consumenten ten opzichte van een organisatie veranderen. Dat, mijn vrienden, is de magie van social media management!

In de afgelopen jaren hebben we gezien hoe bedrijven zoals Wendy’s en Duolingo niet alleen nieuwe fans, maar ook trouwe klanten hebben verworven dankzij hun vernieuwende aanpak op sociale media. En laten we eerlijk zijn, dat soort succes komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is het resultaat van een doordachte strategie voor het opbouwen en onderhouden van een social media marketingstrategie.

Hier in dit artikel nemen we een duik in alle bewegende delen die nodig zijn om deze strategieën soepel te laten verlopen. Dus, haal inspiratie uit deze essentiële principes voor social media management en breng wat schwung in de processen van jouw bedrijf. Voor je het weet, bouw je een indrukwekkende aanwezigheid op op de platforms die er écht toe doen.

Wat is social media management ?

Sociale media management betekent continu bezig zijn met het creëren en plannen van content die is ontworpen om een publiek te laten groeien en te onderhouden op sociale-media platforms. Dit omvat een breed scala aan activiteiten, waaronder:

 • Het bedenken van een strategie voor sociale-media content
 • Het beheren van de online reputatie
 • Actief betrokken zijn bij de community en het plannen van activiteiten
 • Het opzetten en uitvoeren van een betaalde sociale-media strategie
 • Het managen en ontwikkelen van teamleden

De voordelen van sociaal media management gaan verder dan alleen het vergroten van de merkbekendheid en het volgen van de laatste internet trends. Sociale media is de sleutel tot het opbouwen van een meer persoonlijke band met doelgroepen op grote schaal. De connectie die via sociale media tot stand komt, kan vertrouwen, affiniteit en bovenal loyaliteit opbouwen.

De evolutie van social media management

De definitie van social media management is allesbehalve in beton gegoten. Platforms en trends zijn voortdurend in beweging, waardoor de verantwoordelijkheden van het beheren van een merkaccount constant evolueren.

In slechts een paar jaar tijd hebben we bijvoorbeeld gezien dat de opkomst van de creatieve economie de manier waarop we berichten delen op social media volledig heeft veranderd. Social messaging heeft conversaties van openbaar naar privé verplaatst, wat heeft geleid tot meer persoonlijke verbindingen tussen mensen en de merken waar ze van houden. Social commerce heeft een ware revolutie teweeggebracht in hoe zakelijke leiders naar dit kanaal kijken, door het te transformeren van een bewustzijns gerichte naar een volledige trechterervaring.

Deze ontwikkelingen bevestigen één ding: social media is de drijvende kracht achter de interactie tussen consumenten en bedrijven, waardoor de rol van social media bedrijfskritisch wordt.

De rol van een social media manager

Social media managers dragen de verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van strategieën die niet alleen een sociale aanwezigheid behouden, maar ook laten groeien. Daarnaast zijn ze belast met administratieve taken en de ontwikkeling van hun team. Elke dag kan variëren van het creëren van inhoud en het bedenken van campagne strategieën tot carrièreplanning en het opstellen van analyserapporten – de lijst lijkt eindeloos.

Om succesvol te zijn in zo’n dynamische rol is een unieke set vaardigheden vereist, waaronder, maar niet beperkt tot:

 • Aanpassingsvermogen
 • Organisatie
 • Creativiteit
 • Nieuwsgierigheid
 • Kritisch denken

Door deze talenten te bundelen, kunnen social media professionals effectief omgaan met de voortdurend veranderende eisen van dit bedrijfskritische kanaal.

Hoe beheer je social media accounts?

Het beheren van social media accounts vereist zowel artistieke als wetenschappelijke benaderingen. Hoewel data je een goed idee kunnen geven over hoe je je middelen, zowel in termen van geld als tijd, moet toewijzen, evolueren sociale media snel. Het platform dat vandaag nog succesvol is, kan morgen een dip ervaren.

Een slimme strategie om voorbereid te zijn op allerlei uitdagingen is het diversifiëren van je netwerkstrategie. Als je een goed onderhouden aanwezigheid hebt op verschillende sociale mediaplatforms, zal een algoritme-update op één platform minder impact hebben.

Hier komt een tool voor sociaal mediabeheer om de hoek kijken als een onmisbare bondgenoot. Zelf berichten plaatsen (en voor elk sociaal netwerk afzonderlijk inloggen) is tijdrovend. Voeg daarbij engagement en monitoring, en het wordt meer dan een fulltime baan.

Tools maken het mogelijk voor bedrijven om hun sociale activiteiten duurzaam op te schalen.

De doelgroep van je merk vinden op sociale media

De sleutel tot het creëren van impact volle content is het nauwkeurig identificeren van je doelgroep, oftewel de mensen binnen de totale adresseerbare markt van jouw merk. Door je op deze specifieke groep te richten, kun je doeltreffendere berichten creëren voor je sociale-mediaprofielen.

Om je merkpubliek beter te begrijpen en aan te spreken, stel jezelf de volgende vragen:

 1. Wie vormt momenteel jouw doelgroep?
 2. Welk type informatie zoeken ze en waarom?
 3. Waar raadplegen ze deze informatie?
 4. Welke onderwerpen en culturele momenten hebben hun interesse?
 5. Welke merken vertrouwen ze en welke lessen kun je daaruit halen?

De antwoorden op deze vragen zullen de koers van je social media aanpak bepalen, inclusief op welke platforms je aanwezig bent, de toon van je merk online, de trends die je publiek aanspreken, en hoe je verbinding maakt met je klanten.

Het leren kennen van je publiek is geen eenmalige oefening. Door regelmatig deze vragen aan jezelf en je team te stellen, blijft iedereen gefocust op de behoeften van de klant.

Content voor sociale media maken

Het creëren van content vormt een essentieel onderdeel van social media management. Hoewel mensen wellicht inloggen op hun favoriete sociale netwerken om in contact te blijven met vrienden en familie, blijft meer dan een derde (36,3%) ook online om de tijd te vullen.

Deze vrije momenten bieden kansen om duurzame verbindingen met je publiek te smeden, maar de concurrentie is hevig. Op sociale media moet je niet alleen de strijd aangaan met directe concurrenten, maar ook met andere elementen die strijden om aandacht op deze platforms, zoals mediakanalen, publicaties en content creators.

Om op te vallen, is het cruciaal om te begrijpen wat mensen willen.

Zoek je publiek naar entertainment? Commentaar op trending topics? Een gemeenschap? Tips en trucs? Consumenten zoeken om diverse redenen interactie met merken op sociale netwerken. Door te begrijpen waar jouw merk in past, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf relevant blijft in een sociaal landschap dat voortdurend in beweging is

Als het gaat om verschillende content formaten, blijkt korte video in de feed de meest aantrekkelijke vorm van social content te zijn. Deze populariteit heeft een boost gekregen door de razendsnelle opkomst van TikTok en heeft zich nu op de een of andere manier verspreid naar vrijwel elk groot sociaal platform.

Korte video’s zijn een krachtige manier om de aandacht van je publiek te trekken zonder dat het veel tijd in beslag neemt. Maar, een effectieve social media marketing strategie maakt gebruik van diverse soorten content. Hoewel dit op het eerste gezicht overweldigend kan lijken, is het eigenlijk een vermomde kans

Het mooie is dat je één live videostream kunt gebruiken als basis voor het creëren van tientallen korte videoclips, GIF’s, tekstberichten en nog veel meer.

Reputatie Management

Heb je ooit overwogen om iets te kopen bij een bedrijf en ontdekt dat ze slechte online beoordelingen hebben? Als je dat hebt meegemaakt, ben je zeker niet de enige. Volgens een onderzoek van BrightLocal geeft slechts 3% van de consumenten aan dat ze overwegen om een bedrijf te gebruiken met een gemiddelde beoordeling van twee sterren of minder.

Social media reputatie management is een cruciaal maar vaak over het hoofd gezien aspect van social media management. Hoewel het misschien niet tot de kernverantwoordelijkheden van een sociale professional behoort, is het van vitaal belang voor het succes van alle bedrijven.

Als online reputatie management nieuw voor je is, kunnen deze drie regels als leidraad dienen voor je strategie:

 1. Vraag met tact om recensies Aarzel niet om actief om recensies te vragen; je hoeft niet te wachten tot ze vanzelf binnenkomen. Neem contact op met fans en power users en vraag of ze hun ervaringen met je product of diensten willen delen. Maak het proces zo eenvoudig mogelijk door bijvoorbeeld een specifieke prompt of sjabloon te verstrekken, wat de kans vergroot dat klanten daadwerkelijk reageren.
 2. Reageer op zowel het goede als het slechte Uit onderzoek van BrightLocal blijkt dat meer dan de helft van de consumenten waarschijnlijk geen gebruik zal maken van bedrijven die niet reageren op beoordelingen. Het is belangrijk om zowel op positieve als negatieve recensies te reageren. Hoewel het reageren op negatieve beoordelingen soms lastig kan zijn, is het een krachtige manier om aan consumenten te laten zien dat je hun feedback waardeert en serieus neemt.
 3. Wees proactief over risicobeheer Feedback komt niet altijd direct via officiële kanalen binnen. Mensen bespreken vaak je bedrijf op hun persoonlijke profielen zonder je merkaccount te taggen of te vermelden. Houd deze conversaties in de gaten en wees proactief in risicobeheer, zelfs als de feedback niet direct aan je gericht is. Dit helpt om mogelijke reputatieschade te voorkomen.

Een doordachte strategie voor social listening kan je helpen om continu op de hoogte te blijven van de talloze gesprekken rondom jouw bedrijf en branche. Maak gebruik van een social listening-tool, zoals die van Sprout, om een opportunity-driven brand reputation management-strategie te ondersteunen. Dit helpt je niet alleen om proactief in te spelen op kansen, maar ook om een blijvende band met je publiek op te bouwen.

Tools voor beheer en planning van sociale media

Het beheren van een actieve aanwezigheid op sociale media met alleen native publicatie tools was vijf jaar geleden al een uitdaging. Tegenwoordig is het praktisch onmogelijk om dit alleen te doen.

Met de constante stroom van content delen, het reageren op consumenten en het managen van betaalde initiatieven, zitten social media-kalenders voller dan ooit tevoren. Bedrijven moeten investeren in tools voor het beheren en plannen van sociale media om gelijke tred te houden met de eisen van een moderne sociale mediastrategie.

De voordelen van het gebruik van dergelijke tools gaan verder dan tijdsbesparing:

 1. Verhoogde merkbekendheid: Geoptimaliseerde berichttijden zorgen voor betere prestaties.
 2. Betere betrokkenheid: Consolideren van inkomende berichten op één locatie leidt tot snellere reactietijden.
 3. Verbeterde analyses: Bieden een meer holistisch beeld van de algehele prestaties van uw sociale strategie.

Het gebruik van een tool voor sociaal mediabeheer kan uw volledige marketing tech-stack verrijken, waardoor het gemakkelijker wordt om de impact van sociale media binnen uw organisatie nauwkeurig te meten en te optimaliseren.

Een kalender voor sociale media managen


Je social media content strategie geeft een breed overzicht van de overkoepelende thema’s die je publicatieschema bepalen en hoe dit zich verhoudt tot je bedrijfsdoelen. Daarentegen biedt je kalender voor sociale media content een gedetailleerder overzicht van wat, wanneer en op welke platforms je publiceert.

In een ideale situatie kan je contentkalender zowel organisatorisch als brainstorm ondersteunend zijn. Een blik op de komende social media-posts kan bijvoorbeeld helpen bepalen of je de beoogde content mix in lijn met je strategie behaalt.

Stel dat het werven van toptalent een belangrijke prioriteit is voor je bedrijf. Door je social media contentkalender te raadplegen, kun je snel zien of er voldoende employer brand posts zijn gepland voor de komende week of maand. Hierdoor behoud je overzicht en kun je gerichter werken aan je strategische doelen.

Deze zichtbaarheid maakt het eenvoudiger om te bepalen welke content thema’s meer aandacht nodig hebben.

Betaalde advertenties in social media

Als je twijfelt tussen het vertrouwen op organische of betaalde sociale media, geen zorgen: je hoeft geen keuze te maken.

Je organische inspanningen ondersteunen langdurige relaties met je volgers, terwijl je strategie voor sociale-mediareclame je helpt om snel en betrouwbaar nieuwe doelgroepen te bereiken via doelgerichte advertenties.

Door je organische en betaalde inspanningen samen te beheren, kun je ervoor zorgen dat je merk top of mind blijft bij zowel bestaande als potentiële klanten. Als je dit binnen dezelfde tool kunt beheren, is dat nog beter. Gebruik ze als complementaire krachten om zowel diepgaande relaties op te bouwen als snel je bereik uit te breiden.

Social media community management

Online communities bestaan al geruime tijd, maar hun relevantie is nu groter dan ooit.

Een goed voorbeeld is de Facebook groep van Canva, genaamd “Canva Design Circle.” Deze groep telt meer dan 250.000 leden die samen op zoek zijn naar intercollegiaal ontwerpadvies. Dit illustreert de groeiende behoefte aan virtuele gemeenschappen waar mensen met gedeelde interesses en doelen samenkomen om kennis te delen en samen te werken.

De gesprekken binnen de groep hoeven niet altijd gericht te zijn op het product – en dat is helemaal prima. Zelfs berichten die niet direct product gerelateerd zijn, bieden het team nog steeds een waardevolle kijk op de behoeften van hun publiek.

Dankzij de opkomst van communities zoals deze en verticale sociale netwerken brengen steeds meer mensen hun online interacties naar besloten groepen. Als je in contact wilt blijven met je doelgroep, is het beste wat je kunt doen hen een plek bieden waar ze hun eigen connecties kunnen maken en een sociale gemeenschap kunnen opbouwen.

Net als Rome kan een actieve social media-community niet in één dag worden opgebouwd. Als je een nieuwe community of programma lanceert, doe dit dan langzaam en gestaag.

Begin met een bètaprogramma dat alleen toegankelijk is voor trouwe klanten en krachtige gebruikers om je strategie te testen. Eenmaal goed op stoom, kun je geleidelijk uitbreiden naar een breder publiek.

We hebben talloze ondernemingen de impact van social media management laten ontdekken.

Wil je meer weten over de succesvol social media management strategieen die wij bedacht hebben? We vertellen je er graag meer over in een gratis content scan. Zo kunnen we samen kijken of dit ook past binnen jullie strategie. We zoomen dieper in op wat is wij kunnen betekenen ? Hoe kunnen we jou verhaal omzetten in een pakkende boodschap.

Zelf ook starten met storytelling? Plan een afspraak in!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam