Hoe begin ik met content marketing? In mijn woonplaats stroomt een rivier. In mijn jeugd bracht ik hele zomers door in dat verfrissende water, zonder me druk te maken over de kleine beestjes die erin rondzwommen. Niet iedereen deelt echter deze ervaring. Als je niet vaak bij mijn rivier bent geweest, voel je misschien aarzeling om erin te springen.
Hetzelfde fenomeen lijkt zich voor te doen bij contentmarketing. Met jarenlange ervaring in mijn zak zie ik anderen twijfelen aan de oever, onzeker of ze de sprong wel moeten wagen. Hier is het antwoord: het is tijd voor een lesje zwemmen.
Dus, zet je zwembril op, trek je favoriete zwembroek aan en laten we samen duiken in de stromende rivier van een bloeiende carrière in content marketing.
Wat is content marketing ?
Voordat je, al dan niet metaforisch, in een rivier springt, is het belangrijk om de omstandigheden te begrijpen. Dus, terwijl je je favoriete zwembroek uitzoekt, laten we de basisprincipes van content marketing doornemen en ontdekken wat het echt betekent.
Volgens Oxford Languages is contentmarketing “een vorm van marketing waarbij online materiaal wordt gemaakt en gedeeld dat een merk niet expliciet promoot, maar bedoeld is om interesse te wekken voor de producten of diensten van het merk”. Het lijkt op een inbound marketingstrategie, waarbij het doel is dat potentiële klanten naar jou toekomen in plaats van andersom.
Deze definitie kan worden opgesplitst in twee hoofdcategorieën:
- Business-to-business (B2B): B2B-content marketing wordt gebruikt wanneer een bedrijf voornamelijk aan andere bedrijven verkoopt. Denk hierbij aan organisaties als Salesforce of IBM.
- Business-to-consumer (B2C): Je bent wellicht meer vertrouwd met B2C-content marketing, waarbij favoriete consumentenmerken zoals Nike, Starbucks of Netflix proberen de aandacht van individuele shoppers te trekken.
Het is belangrijk te onthouden dat de meeste content deel uitmaakt van een digitale marketingstrategie, omdat deze wordt verspreid via sociale media, e-mail of zelfs blog berichten. Hoewel het technisch gezien mogelijk is om pamfletten te drukken en in de brievenbus van je buren te stoppen als vorm van content marketing, is dit zeker niet de meest efficiënte aanpak – en je zult er waarschijnlijk ook geen baan mee vinden.
Hoe hedendaagse bedrijven content marketing benaderen
Ongeveer 53% van de onderzochte bedrijven besteedt maandelijks meer dan € 3.000 aan content marketing, en 69% verwacht dit budget in 2023 te verhogen. Maar waaraan besteden content marketeers dit geld precies? Hier zijn enkele voorbeelden:
- 51% maakt gebruik van betaalde advertenties op sociale media.
- 53% maakt gebruik van e-mailmarketing.
- 25% zet influencer marketing in.
- 11% maakt gebruik van gastberichten.
Content marketing voorbeelden
Omdat digitale marketing zoveel vormen kan aannemen, is het vaak handig om een paar voorbeelden van contentmarketing te hebben:
B2C: Spotify Wrapped
Spotify Wrapped is geëvolueerd van slechts een contentstrategie tot een digitale tijdscapsule, die niet alleen topartiesten en luistertrends onthult, maar ook gepersonaliseerde ranglijsten van favoriete nummers presenteert. Dit meesterlijke staaltje marketingmagie heeft niet alleen de harten van luisteraars veroverd, maar hen ook aangemoedigd om meer te interacteren met de functies en aanbiedingen van Spotify.
B2B: Spotify Wrapped voor adverteerders
Dacht je dat ik klaar was met praten over Spotify? Think again!
Hoewel deze B2B-variant van de bekende B2C-campagne wellicht minder bekend en korter van duur was, illustreert het een uitstekend voorbeeld van hoe één idee verschillende doelgroepen kan aanspreken. In plaats van zich te richten op luisteraars, werpt deze content juist een spotlight op hun gewoonten en voorziet het in waardevolle informatie over het sentiment onder consumenten.
Wat doet een content marketeer?
Nu we een beter begrip hebben van de rivier, kunnen we veilig springen. Maar wat gebeurt er daarna? Wat moet je doen als je eenmaal in het water bent? Dat is waar verschillende zwemslagen en technieken van pas komen.
Dit is hoe een content marketing expert zich door het water beweegt:
Content Creation
Het zal geen verrassing zijn dat content marketeers bezig zijn met het creëren van content of anderen helpen bij het maken ervan. Het is als het favoriete speeltje van de digitale marketingwereld – niet omdat het gemakkelijk is of zelfs maar enigszins hondachtig, maar omdat content creatie een van de eerste dingen is die je leert op dit carrièrepad.
Of je nu uitblinkt in woorden of een genie bent in grafisch ontwerp, dit kan iets voor jou zijn. Zo niet, maak je dan geen zorgen – je kunt nog steeds veel leren over digitale marketing door te begrijpen hoe alles in elkaar steekt.
Om een solide content marketing strategie op te bouwen, kan van je worden gevraagd om een van deze middelen te maken of er toezicht op te houden:
- Geschreven content: Blogposts, e-mails, whitepapers.
- Video-inhoud: Uitleg video’s, animaties, live-opnames.
- Inhoud voor sociale media: Platformspecifieke posts en afbeeldingen.
- Audio-inhoud: Podcasts en voice-overs.
- Grafische inhoud: Illustraties, infographics, eBookontwerp.
Onthoud dat elk afzonderlijk onderdeel een heleboel kleinere taken met zich meebrengt. Stel dat je bijvoorbeeld een blog bericht schrijft; om dat te doen, moet je:
- Achtergrondonderzoek uitvoeren.
- Eventuele citaten of aanwijzingen van materiedeskundigen verzamelen.
- Een overzicht maken.
- Een of meer concepten schrijven.
- Herzieningen maken op basis van interne en door de klant gevraagde wijzigingen.
- Een definitieve, opgepoetste versie afleveren op of voor de deadline.
Je hebt ook een lijst met doelen die je onderweg moet bereiken, zoals:
Afstemmen op de stijl, toon en stem van het merk. Verbetert merkbekendheid, klantbetrokkenheid of andere belangrijke statistieken. Het opnemen van specifieke interne links om gebruikers te helpen meer tijd op de site door te brengen. Promoten van een product of dienst zonder te veel nadruk op verkoop. Creëren van overtuigende calls-to-action (CTA’s) die lezers aanzetten tot klikken of het delen van hun contactgegevens. En dat is slechts voor één blogpost.
Natuurlijk kunnen de meeste mensen niet met alle genoemde contenttypes jongleren – dus tenzij je in een soort radioactieve rivier hebt gezwommen, maak je waarschijnlijk deel uit van een groter team. Misschien ben je een schrijver in een uitgebreide redactionele afdeling, of ben je een marketingmanager die toezicht houdt op verschillende teams.
Wat je rol ook is, één ding is zeker: content zal een integraal onderdeel zijn van je verleden, heden en toekomst.
Search Engine Optimalisatie (SEO)
Als content creatie de peddel van de kano is, dan is SEO de techniek en houding die je helpen om zo snel mogelijk vooruit te komen. Het is een proces dat ervoor zorgt dat je uitstekende content wordt gezien, begrepen en op de juiste manier wordt gerangschikt door zoekmachines. Dit vergroot vervolgens de kans dat je het eerste resultaat bent wanneer een gebruiker naar een bepaalde term zoekt.
SEO kan alles omvatten, van het navigeren door de SERP (zoek resultaten pagina) tot het uitvoeren van voorafgaand zoekwoorden onderzoek. Hoewel deze taken doorgaans de verantwoordelijkheid zijn van een content marketing specialist, zal jouw content marketing carrière, zelfs als je geen SEO-expert bent, nog steeds sterk verbonden zijn met zaken als titeltags, rankings, algoritmen en analyses.
Editing
Je hoeft geen grammaticagoeroe te zijn om het te maken als content marketeer. Maar uit ervaring sprekend: als je 2.000 woorden diep in je laatste blogpost zit en geen tijd hebt om het verschil tussen “affect” en “effect” op te zoeken, kan een beetje redactionele ervaring geen kwaad.
Onthoud dat niet elke functie direct te maken heeft met dagelijkse content en copy editing. Echter, als je een baan ambieert als content marketing manager, SEO-expert of zelfs social media strateeg, wordt van je verwacht dat je uitblinkt in het proeflezen van geschreven content. Per slot van rekening ben je de dienstdoende badmeester, ook al ben je niet degene die met de peddels van de kano aan de slag gaat.
Project Management
Of het nu gaat om een tijd gevoelige campagne of een afdelings overschrijdende inspanning met veel lastige deadlines, projectmanagement zal altijd een rol spelen bij content marketing. Misschien krijg je wel een baan als toegewijde projectmanager – maar zelfs als dat niet het geval is, maken tijdlijnen en taakplanning gegarandeerd deel uit van je dag.
Stel je voor dat je een bescheiden content schrijver bent die naar je favoriete cellomuziek luistert terwijl je aan een nieuwe blogpost werkt. (OK, ja – ik heb het over mezelf.) Het zou geweldig zijn als ik me alleen maar zorgen hoefde te maken over mijn eigen werk, maar content marketing lijkt meer op synchroonzwemmen dan op een solo-act. SEO-specialisten, accountmanagers en andere experts hebben hun deel al gedaan om mij de informatie te geven die ik nodig heb voor het maken van content; nu moet ik het werk afronden en het aan de redacteur geven, die het naar de grafisch ontwerper stuurt, die het publicatieteam op de hoogte brengt dat alles klaar is.
Elke van deze stappen omvat taken, deadlines en belanghebbenden. Daarom moet projectmanagement – en de content marketing platforms die dit mogelijk maken – altijd op je radar staan als toekomstige content marketeer.
Communicatie met klanten
Om echt waardevolle content te creëren, moet je weten waar het naartoe gaat, wat het moet bereiken en hoe je weet wanneer het succesvol is. Tenzij je een in-house marketeer bent, moet je hoogstwaarschijnlijk al deze informatie van je klant krijgen – het bedrijf waarvan je het verhaal vertelt.
De meeste communicatie met klanten beperkt zich tot bepaalde rollen, zoals een account-, project- of marketingmanager. Maar creatieve teams moeten af en toe instructies ontvangen, vragen stellen of gesprekken voeren tijdens vergaderingen met de klant.
De meeste van deze heen-en-weer gesprekken zullen bestaan uit:
- Het opzetten van een effectieve content marketing campagne.
- Het vaststellen van deadlines.
- Verwachtingen verduidelijken.
- Zorgen voor de benodigde bronnen of middelen.
- Feedback ontvangen en herzieningen doorvoeren.
- Ideale resultaten en meetpunten voor succes definiëren.
Vaardigheden en vereisten voor content marketing
Je hebt de omstandigheden gecontroleerd en alle zwemslagen geleerd – is het nu eindelijk tijd voor plezier in de zon? Nog niet helemaal. Er is nog één ding dat je moet leren voordat ik je loslaat op de rivier, en dat is hoe je kunt blijven drijven, ongeacht wat het water je voor de voeten werpt.
Het zit zo: deze rivier heeft veel instappunten. Veel daarvan lijken in eerste instantie langzaam en kalm. Maar de stroming van content marketing komt snel op gang – en als je er niet klaar voor bent, kunnen je voeten onder je vandaan worden geveegd.
Gelukkig kun je deze rivier de baas worden. Bereid je voor met een beetje huiswerk:
Opleiding voor content marketeers
Afhankelijk van het type content marketing carrière dat je ambieert, is het verstandig om een opleiding te volgen op een relevant gebied, zoals communicatie, digitale marketing, creatief schrijven, journalistiek, grafisch ontwerp of bedrijfskunde. Veel functies vereisen een bachelordiploma, maar andere accepteren een associate degree en/of gelijkwaardige ervaring.
Top vaardigheden voor content marketeers
Over het algemeen moet een contentmarketeer uitblinken in:
- Communicatie: Zelfs als je niet direct met klanten praat, moet je ideeën delen, je zorgen uiten, samenwerken aan processen en omgaan met allerlei soorten mensen. Dit geldt zowel voor schriftelijke als verbale communicatie.
- Organisatie: Timemanagement, delegeren, multitasken, problemen oplossen en andere organisatievaardigheden zijn van onschatbare waarde bij het creëren, beheren of overzien van effectieve content.
- Creativiteit: Of het nu gaat om het bedenken van een nieuwe contentstrategie of het brainstormen over onderwerpen voor infographics, je zult talloze kansen krijgen om je creatieve spieren te laten werken.
- Onderzoek: Dit kan niet genoeg worden benadrukt. Herinner je je nog dat je op de middelbare school leerde hoe je bronnen moest evalueren en digitale databases moest gebruiken? Ja, dat ga je allemaal opnieuw doen.
Hoe ziet een carrière in content marketing eruit?
Nu je klaar bent om echt te gaan zwemmen, moet ik je waarschuwen voor alle paden die deze rivier kan nemen.
Mijn rivier heeft veel bochten, kronkels en splitsingen die het spannend maken om vanuit verschillende hoeken te verkennen. Contentmarketing is hetzelfde. Je kunt er vanuit veel plaatsen in springen, maar je kunt op een andere oever terechtkomen – en dat is niet erg.
Bekijk deze verschillende soorten carrières in content marketing:
Freelance
Als freelance contentmarketeer werk je voor jezelf, maar je ‘partner’ in wezen met bedrijven om hun marketingwerk te verrichten. Als schrijver of grafisch ontwerper kun je op contractbasis projecten uitvoeren. Dit stelt je in staat om vaak je eigen schema te bepalen en het werk te kiezen dat je het meest interesseert. Aan de andere kant moet je ook je eigen projectmanager zijn, op zoek gaan naar kansen en deze organiseren op basis van je beschikbare tijd.
Agency
Als je bij een bureau werkt, ben je een van de vele digitale marketingprofessionals die zich bezighouden met het ontwikkelen van boeiende content voor klanten. Je hebt vaste schema’s en toegewezen taken, maar je krijgt nog steeds de ervaring van het creëren van middelen, het uitwerken van strategieën of het beheren van projecten voor allerlei soorten klanten.
In-House
Als interne contentmarketeer vertel je uitsluitend verhalen voor één specifiek merk. Dat betekent dat je mogelijk minder variatie hebt in onderwerpen, maar je hebt wel de mogelijkheid om veel dieper in één onderwerp of expertisegebied te duiken.
Hoe word ik een content marketeer?
Het is zover, jonge schaatser. Ik heb je arm-drijvers afgenomen, en je bent vrij om in mijn rivier te springen. Ga vol vertrouwen de diepte in, wetende dat je kunt zwemmen.
En als je niet zeker weet waar je heen wilt in deze contentmarketingstroom, begin dan met een plan als dit:
- Volg een opleiding: Als je niet meteen wilt beginnen met een volledig diploma, probeer dan cursussen in contentpromotie, SEO of zelfs traditionele marketing.
- Oefen je vaardigheden: Borstel je bij over zoekmachine-algoritmes, contentmarketingtrends en meer niche-onderwerpen zoals pay-per-click-campagnes en display-advertenties. Zoek naar instap- of stagemogelijkheden waarmee je kunt oefenen in de echte wereld.
- Maak een portfolio: Houd je projecten bij en sla ze op in een portfolio dat je naar werkgevers kunt sturen. Dit is het bewijs van wat je kunt en hoe goed je het kunt.
- Laat je netwerk groeien: Zoek contact met professionals in je ideale bedrijf of functie. Maak connecties met recruiters of anderen die je misschien kunnen aanbevelen voor een baan.
- Neem risico’s: Ook al voel je je niet als de perfecte kandidaat voor een bepaalde contentmarketingfunctie, probeer het toch. Dit is je kans om met een kanonskogel de rivier op te gaan.
Pak een Content Marketing-golf
Ben je klaar om erin te duiken? Of je nu het brein achter de volgende geweldige content marketing campagne wilt zijn of het gewoon leuk vindt om dingen voor elkaar te krijgen, dit kan de perfecte carrière voor je zijn. Er zijn genoeg plekken om het water in te gaan – zorg er wel voor dat je goed voorbereid bent voordat je die duikbril opzet.
Als je een vlot nodig hebt, kun je altijd een beroep doen op de experts. Abonneer je op onze nieuwsbrief voor content marketing voor hulp bij het beheersen van de stroming.