Wat is Branded Content? Wat is het niet?En hoe doe je het goed?

Wanneer we door overmatig gebruik immuun worden voor een geneesmiddel, verhogen artsen de dosering of gebruiken ze een alternatief. In het geval van reclame is branded content dat alternatief.

Naarmate onze afkeer van de eindeloze lopende band vol reclame-informatie toeneemt, hebben merken een innovatieve strategie nodig om consumenten aan zich te binden zonder ze het gevoel te geven dat ze aan hen verkocht zijn.

Ze hebben gekozen voor een creatieve techniek die zo oud is als de mensheid. Verhalen. Verhalen die hun waarden overbrengen en onze emoties aanspreken.Adverteerders perfectioneren deze eenvoudige strategie tot een punt waarop we het niet meer zien als marketing, maar als informatie die we spannend en boeiend vinden.

In deze gids gaan we dieper in op wat branded content is, wat het niet is en hoe je het goed aanpakt, zodat ook jij er je voordeel mee kunt doen.

Wat is branded content?

We leven in een tijdperk van AI en machine learning. Nieuwe bedrijven kunnen nu tools voor brand ontwerp gebruiken om eenvoudig hun merkuitstraling te ontwerpen. Dit is geweldig! Maar bij branding komt meer kijken dan alleen het uiterlijk. Veel meer!

In de kern is branding het vastleggen van waar je als bedrijf voor staat – je waarden, je bedoelingen, je betekenis, en het creëren van branded content is een van de manieren waarop je deze kwaliteiten en, in het verlengde daarvan, je merkbereik tot uitdrukking kunt brengen.

Voordat we duiken in een aantal voorbeelden, is het belangrijk om te definiëren wat traditionele reclame inhoudt, omdat ze vaak worden beschouwd als tegengestelden.

Traditionele reclame is waar je meestal aan denkt als iemand het over een advertentie heeft. Dit omvat krantenadvertenties, radio-advertenties, tv-advertenties, advertenties in tijdschriften, billboards, direct mailings, en iets anders van die aard.

Meestal is het doel om de advertentie aan zoveel mogelijk mensen te laten zien, ongeacht hun interesse in de boodschap, het product, de dienst of het merk.

Laten we het eens van dichterbij bekijken.

Twee perfecte voorbeelden van branded content zijn The Lego Movie kijken met je kind – de film zelf is een hele branding endorsement voor Lego – en de Red Bull Supersonic Freefall-stunt waarbij Felix Baumgartner een recordbrekende skydive vanuit de ruimte maakte, uitgedost in Red Bull-uitrusting en de kijkers uiteindelijk liet zien dat “Red Bull Gives You Wings”, zoals hun tagline komisch suggereert.

In geen van beide situaties wordt de consumenten die interactie hebben met het product verteld dat ze Lego’s of Red Bull moeten kopen of gebruiken, maar door de aard van de interactie is de kans groter dat ze zich bewust zijn van het merk en er iets willen kopen.

Het eerste voorbeeld laat iedereen (inclusief volwassenen) in lachen uitbarsten en het tweede geeft ze ontzag voor iets unieks.

Maar hebben we het gevoel dat er aan ons wordt verkocht? Nee, want we zien ze niet als advertenties, maar dat zijn ze natuurlijk wel! Dat is branded content in actie.

Ik weet zeker dat als ik een kind was, ik mijn ouders zou vragen om Lego voor me te kopen na het zien van de beste film aller tijden.

Wikipedia beschrijft het als volgt: “In marketing is branded content content geproduceerd door een adverteerder of content waarvan de creatie werd gefinancierd door een adverteerder. In tegenstelling tot contentmarketing en productplaatsing is branded content bedoeld om bekendheid op te bouwen voor een merk door het te associëren met content die zijn waarden deelt.”

En een kortere versie: Bedrijven gebruiken branded content om hun waarden te benadrukken – niet noodzakelijkerwijs hun producten of diensten – terwijl ze het zo ontwerpen dat kijkers onbewust het verband leggen tussen die twee.

In het geval van Lego associëren we plezier met het gezin, lachen en verbondenheid. Bij Red Bull, het buitengewone doen, onze grenzen verleggen en obstakels overwinnen. En merken gebruiken dit soort content steeds vaker omdat wij als consumenten traditionele advertenties steeds minder tolereren.

Het is hoe ze om advertentievrije platforms zoals Netflix en adblocking software heen navigeren. En hoewel de marketingboodschap bijna onzichtbaar lijkt, is de boodschap nog steeds springlevend.

Kortom, je weet dat je geslaagd bent met branded content als de mensen die ermee omgaan ervan genieten zonder er verder bij na te denken. En dat doe je door content te bieden die de tijd van de consument waard is. Laten we voor een beter begrip de kenmerken van dit soort content eens nader bekijken:

Branded content draait om verhalen van mensen en merkwaarden, niet om producten en diensten:

We moeten branded content zien als het omgekeerde van traditionele reclame. Het begint met verhalen die belangrijk zijn voor de mensen op wie het merk zich richt en vervolgens zoeken merken naar manieren om die verhalen te associëren met hun merkwaarden. En daarmee ook hun producten en diensten.

Branded content zorgt ervoor dat mensen praten over het merk, niet over de producten of diensten:

Als een merk persoonlijk en emotioneel contact maakt met zijn publiek, zorgt dat meestal voor een positieve reactie waardoor gebruikers over het merk gaan praten. Daarom is de belangrijkste maatstaf voor het beoordelen van het contentsucces van een merk het aantal vermeldingen dat het zowel on- als offline ontvangt.

Branded content’s about providing value to the user:

Nogmaals, dit is een omgekeerde versie van traditionele reclame waarbij veel moeite wordt gedaan om het verhaal van het merk weer te geven en erop in te spelen om uiteindelijk meer interactie van klanten te krijgen – ongeacht of het gaat om verkoop of niet – met het product of de dienst.

Branded content zet de traditionele marketingideeën op hun kop door alleen content te gebruiken die de directe voordelen en interesses van klanten kan aantonen. Het kan een verhaal zijn waarin ze geïnteresseerd zijn, een onderwerp waarin ze geïnteresseerd zijn of puur entertainment. Het maakt niet noodzakelijkerwijs uit hoe die waarde aan de gebruiker kan worden gepresenteerd, alleen dat het zo is.

Branded content maakt contact met onze emoties:

Emoties gebruiken om mensen te binden, te betrekken en te laten overgaan tot actie is er al sinds we voor het eerst verhalen tekenden en deelden op de muur van een grot, en het is nog steeds een krachtige strategie.

Maar vermijdt het gebruik van rationele argumenten om mensen te overtuigen actie te ondernemen of het ene merk boven het andere te verkiezen. In plaats daarvan overtuigt het ons door intiem te worden en contact te maken op niveaus die onze emoties opwekken.

Onthoud dat emoties krachtiger zijn dan rationele gedachten als het gaat om branded content.

Branded content is geweldige storytelling in actie:

De Real Beauty-campagne van Dove is een schitterend voorbeeld van hoe branded content de verhalen van mensen gebruikt om hun product te promoten.

Het korte verhaal van Dove, dat voortkwam uit onderzoek waaruit bleek dat slechts 4% van de vrouwen vond dat ze mooi waren, benadrukte de kloof tussen hoe een vrouw zichzelf ziet en de werkelijkheid. Het verhaal heeft een begin, midden en einde en raakt kijkers op elk niveau omdat het gaat over de groei en de emotie van het verhaal van elke individuele vrouw, wat zeer relateerbaar is.

Het gaat om de consument en niet om het product, dat is krachtig in storytelling.

Branded content wordt vaak samen gecreëerd:

Merken werken vaak samen met de allerbeste filmregisseurs, cinematografen en professionals om branded content van uitzonderlijke kwaliteit te produceren. Een populaire aanpak is echter om dit soort content te maken in de vorm van door gebruikers gegenereerde content.

UGC is een krachtige en populaire marketingstrategie. Als consument zijn we veel meer geneigd om te geloven wat andere mensen zoals wij te zeggen hebben over een merk dan het merk zelf.

Bedrijven moedigen gebruikers nu aan om hun verhalen te vertellen over het gebruik van de producten of diensten van het merk, waardoor het een menselijk element krijgt waarmee anderen zich kunnen verbinden.

Branded content is veelzijdig:

Je kunt branded content op elk platform en in elke vorm gebruiken.

Video, podcasts, videogames, drukwerk, interactieve formats, radio en evenementen zijn allemaal voorbeelden van waar je kunt beginnen met het tonen van je branded content. Apps, websites en sociale media zijn ook geweldige plekken om te beginnen omdat ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor de gemiddelde ondernemer.

Branded content, wat het niet is

Merk inhoud is relatief nieuw, waardoor de grenzen tussen wat het wel en niet is nogal vaag zijn. Dit is wat enkele juryleden op het Cannes Lions International Festival of Creativity te zeggen hadden.

Jan Godsk, hoofd van de BCMA’s (Branded Content Marketing Association) Scandinavische afdeling zei:

“Een van de problemen bij het definiëren van branded content is dat er waarschijnlijk nooit consensus zal zijn, omdat iedereen een andere kijk heeft op wat branded content is of zou moeten zijn.”

Jan wijst er echter op dat ongeacht de verschillende prijzen, verschillende jury’s en de onduidelijke definitie van branded content, de vereniging meestal tot een gedeelde conclusie komt over welke content moet worden bekroond, wat betekent dat zelfs met de vage grenzen er een begrip is over wat de doorslag geeft.

Scott Donaton, chief content officer bij Universal McCann, werd als volgt geciteerd:

“Het mooie van de ruimte is juist dit gebrek aan een duidelijke definitie over wat branded content is.”

Scott, een eerdere juryvoorzitter in Cannes, zei ook dat hij gefascineerd was door de diversiteit van branded content en de innovatieve manieren waarop het wordt geleverd.

De beste voorbeelden van branded content winnen vaak prijzen in verschillende categorieën.

Weet je nog steeds niet wat branded content eigenlijk niet is?

Laten we daar eens achter komen door te kijken naar de verschillen met conventionele marketingstrategieën.

Conventionele marketing vs. Branded Content

Branded content promoot geen producten of diensten: Hoewel merkproducten kunnen verschijnen, zoals in het voorbeeld van Felix Baumgartner die vanuit de ruimte in een Red Bull-pak van bovenaf in de lucht duikt, staat het product zelf niet centraal in de content.

Branded content is niet-invasief: In tegenstelling tot de frontale aanval op onze visuele zintuigen die pop-ups en banneradvertenties plegen, is dit type content zo ontworpen dat mensen ervoor kiezen de content te consumeren vanwege het aangeboden voordeel. Het is niet opdringerig of probeert je te overtuigen om iets te doen met betrekking tot het product of de dienst.

Contentmarketing vs. Branded Content

Contentmarketing is elk stukje content dat een merk gebruikt binnen zijn algemene strategie om zichzelf te promoten. Branded content is een stukje van die grotere puzzel en is een subcategorie van contentmarketing.

Branded content vs. productplaatsing

Productplaatsing is schaamteloos: Je herkent productplaatsing als je het ziet, omdat het altijd duidelijk is. Denk aan Tom Hanks en zijn metgezel in Cast away, de Wilson volleybal – die hij natuurlijk Wilson noemde – of Tom Cruise die Aviators draagt in Top Gun. Branded content is veel subtieler en het product is nooit zo duidelijk zichtbaar.

Het merk beslist niet over productplaatsing: Wanneer een merk akkoord gaat met een deal voor productplaatsing in een film, houdt hun inbreng daar meestal op. Dit betekent dat ze geen inspraak hebben over waar het product verschijnt of hoe alleen dat gebeurt.

Productplaatsing heeft geen relateerbaar verhaal: Merken doen geen moeite om een verhaal op te bouwen rond het product in productplaatsing omdat dat niet de reclamestrategie is. Het gaat niet om het product of merk, maar om de situatie waarin het wordt gebruikt of door wie.

Productplaatsing is niet iets waar consumenten per se actief op letten. Vaak worden de producten gemist, maar andere keren valt het oog van de kijker er meteen op. Het hangt er echt van af. Als het gaat om branded content, is het doel van het hele stuk content niet om het item te verkopen, maar om te laten zien dat het bestaat, zelfs als het op de achtergrond is.

Hoe je branded content goed kunt gebruiken

Het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen met branded content. Hier zijn een paar belangrijke dingen om te onthouden, zodat je het goed kunt doen.

Begin met ontdekken wat je klanten delen:

Als je een onderwerp voor je branded content kiest, bedenk dan waarom je doelgroep het zou kunnen delen en leuk zou vinden. Je kunt contentmarketingtools zoals Buzzsumo gebruiken om de belangrijkste termen te vinden die het meest gedeeld worden in jouw branche en ideeën op te doen bij concurrenten en beïnvloeders.

Als je denkt dat je niche een beetje saai is voor branded content, zoek dan een niche met een tastbare connectie en ga van daaruit verder.

Geef je content een toegankelijke toon:

Om ervoor te zorgen dat je branded content aansluit bij de emoties van een kijker, moet je directe verkoop vermijden, zoals een call-to-action of “koop nu”-achtige taal. Het gaat erom dat je op een menselijk niveau contact maakt, dus praat als een mens en niet als een bedrijfsreclame.

Maak het onderhoudend, waardevol en gedenkwaardig voor gebruikers:

Hoe waardevoller en vermakelijker de content is voor je gebruikers, des te beter zullen je branded content-campagnes onthouden worden. Je bouwt een band op tussen je merk en je kijkers via wederzijdse waarden en interesses.

De meest succesvolle branded content vertelt altijd verhalen die het gegeven publiek kunnen prikkelen en die ervoor zorgen dat kijkers die emotie kunnen koppelen aan het merk.

Gebruik een meeslepende, multisensoriële aanpak:

Het kan het beste worden gebruikt in mediaformaten waarin visuals een rol kunnen spelen bij het overbrengen van de beoogde emotionele boodschap. Video en audio zorgen ervoor dat dit soort content kan uitblinken door een emotionele ervaring te creëren voor de kijkers en een secundaire manier van interactie met de content.

Maak betrokkenheid onderweg mogelijk door cross-channel distributie te gebruiken:

Omdat je strategie meestal video- of audiogestuurd is, zullen de meeste kijkers het op een mobiel apparaat bekijken. Houd hier rekening mee en maak het toegankelijk voor mensen om het te beluisteren en te bekijken vanaf meerdere sociale netwerken en andere websites van derden.

Betrokkenheid en loyaliteit mogelijk maken.

Je doel met branded content is om op een emotioneel niveau contact te maken met je kijkers.

Als je dat niveau hebt bereikt, doe er dan je voordeel mee door reacties van gebruikers uit te lokken. Bied die klanten een manier om contact te maken met je merk en op een dieper niveau te engageren door middel van engagement op sociale media of door bijvoorbeeld een online chatservice aan te bieden.

Look for opportunities to collaborate with high-profile brands:

Samenwerken en verhalen produceren met andere merken die dezelfde interesses en waarden delen is een uitstekende manier om aandacht en tractie te krijgen bij een breder publiek.

Wees niet bang om de hand uit te steken – verwacht niet dat samenwerkingen je naam zullen roepen.

Wat hebben we geleerd?

Merk inhoud vereist dat je inspeelt op de emoties van de klant en niet probeert hem je product of dienst te verkopen.

Zorg ervoor dat je je strategie controleert om er zeker van te zijn dat je de grens van traditionele branding niet overschrijdt. Het is goed als je die kant ook op wilt, maar verwar de twee niet.

Het doel van branded content is om meer naamsbekendheid te creëren bij gebruikers. Zolang je daar trouw aan blijft en aan je merk als geheel, ben je klaar om aan je reis te beginnen.

Wat is branded content FAQ’s

Wat betekent branded content?
Het is een stuk content dat is gemaakt door of namens een bedrijf om het product of de dienst te promoten. Het kan verschillende vormen aannemen, waaronder artikelen, video’s, infographics en zelfs posts op sociale media. De belangrijkste onderscheidende factor tussen branded content en andere vormen van marketing is dat branded content is ontworpen om educatief of onderhoudend te zijn, in plaats van puur promotioneel. Branded content kan de aandacht en het vertrouwen van consumenten verdienen, wat uiteindelijk kan leiden tot verkoop.

Wat is een voorbeeld van branded content?
Een voorbeeld is – een bedrijf dat fietsen verkoopt zou een blogbericht kunnen maken over de voordelen van fietsen voor de gezondheid en fitness. Deze blogpost zou worden beschouwd als branded content omdat hij is gemaakt door het bedrijf om zijn producten te promoten. Hoewel branded content een effectief marketingmiddel kan zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de content van hoge kwaliteit is en relevant voor de doelgroep. Anders dreigt het over te komen als niets meer dan een goedkoop verkooppraatje.

Wat is branded content op sociale media?
Het op sociale media is een stuk content dat is gemaakt door een merk of bedrijf en waarop het logo of de naam van het merk staat. Het kan van alles zijn, van een blogpost tot een video, en het wordt meestal gedeeld op sociale mediaplatforms zoals Facebook, Twitter en Instagram. Branded content is een manier voor merken om een band op te bouwen met hun klanten en een emotionele band te creëren. Als het goed wordt gedaan, kan het helpen om loyaliteit en vertrouwen op te bouwen.

Wat is branded content op Instagram?
Het is elke post op Instagram met een product of dienst van een bedrijf. Dit kan van alles zijn, van een eenvoudige gesponsorde post tot een langere videoadvertentie. Hoewel branded content een effectieve manier kan zijn om nieuwe klanten te bereiken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de posts relevant en boeiend zijn. Anders kunnen gebruikers snel hun interesse verliezen en voorbij je content scrollen. Als je het goed doet, kan branded content een krachtig middel zijn om de verkoop te stimuleren en naamsbekendheid op te bouwen.

Hoe maak ik branded content?
Om merkcontent te maken, moet je eerst je doelgroep identificeren en bepalen wat voor soort content bij hen aanslaat. Zodra je een duidelijk beeld hebt van je doelgroep, kun je beginnen met het maken van boeiende en informatieve content die je helpt je merk op te bouwen en conversies te stimuleren. Door de tijd te nemen om kwalitatieve merkcontent te maken, kun je een breder publiek bereiken en je bedrijf effectief onderscheiden van de concurrentie.

ContentMagnet

ContentMagnet is de partner die jou kan helpen bij het creeeren van branded content neem vandaag nog contact met ons op

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam